Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 „Right Profession – Megfelelő szakmát a fejlődésért” elnevezésű projekt

„Céglátogatások szervezése általános iskolai és szakiskolai diákok számára”

2012-2013-ban 8 céglátogatás valósult meg a Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 „Right Profession – Megfelelő szakmát a fejlődésért” elnevezésű SI-HU-2-2-015 támogatási szerződésszámot viselő projekt „Céglátogatások szervezése általános iskolai és szakiskolai diákok számára” program keretében.

2012-2013-ban 8 céglátogatás valósult meg a Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 „Right Profession – Megfelelő szakmát a fejlődésért” elnevezésű SI-HU-2-2-015 támogatási szerződésszámot viselő projekt „Céglátogatások szervezése általános iskolai és szakiskolai diákok számára” program keretében.

A „Céglátogatások szervezése általános iskolai és szakiskolai diákok számára” program célja, hogy felhívja a figyelmet a hiány- és perspektivikus szakmákra, ezáltal segíti a diákokat az iskolából való kikerülés után az elhelyezkedésben, illetve a vállalatokat pedig a megfelelő szaktudással rendelkező szakemberbázis kitermelésében, annak biztosításában.

A projekt általános célkitűzése a munkanélküliség növekedésének megállítása és szerkezetének javítása, főként azon fiatalok körében, akik csak most fejezik be a tanulmányaikat, és a nem megfelelő irányú képzettség miatt nem kapnak megfelelő munkát.

 Számos olyan szakma van a projekt céltérségében, amelyek jelentős munkaerőhiánnyal küszködnek; nincs jelen az a jól képzett szakember réteg, ami a szükségleteket ki tudná elégíteni. Fontos volt megmutatni a tanulóknak, tanároknak, és a szülőknek egyaránt, hogy melyek azok a szakmák, amelyek tanulása a tanulók számára biztos megélhetést fog jelenteni, hiszen a környéken munkaerő kereslet van az adott szakmában. Első lépésként az iskolákkal és a cégekkel vettük fel és tartottuk a kapcsolatot. A szülőket pedig közvetetten, papír alapú tudásanyag átadásával igyekeztünk minél jobban bevonni, hiszen a fiatalok pályaválasztására ők vannak a legnagyobb hatással. 

A kirándulások során 8 céghez látogattunk el 9 iskola 318 főnyi 7-8-9. osztályos diákjával. Az utazás busszal történt, a tanulókat és a kísérő tanárokat az iskolától indulva busszal vittük a cégekhez, majd a program végeztével vissza az iskolához. Minden alkalommal kettő, – egy „fiús” és egy „lányos” – vállalatot mutattunk be a tanulóknak. Egy rövid bemutatkozás után tájékoztattuk a résztvevőket a napi programról, a tanulószerződéshez kapcsolódó tudnivalókról, a céglátogatásokhoz kapcsolódó pályázati lehetőségről és vetélkedőről. Kiosztottuk az ezekhez kapcsolódó nyomtatott anyagot és a szendvicseket, ásványvizet, gyümölcsöt, müzliszeletet, jegyzettömböt tartalmazó úti-csomagot. Ezt követően indultunk a cégekhez, majd a program zárásaként vissza az iskolához.

Fontosnak tartottuk szem előtt tartani a hiányszakmák bemutatását, tehát olyan cégeket szerettünk volna kiemelni, ahol ezek bemutatására van lehetőség. E mellett figyeltünk arra is, hogy a napi program során mind a fiúk, mind a lányok megtalálják az érdeklődési körükhöz közel álló szakmákat bemutató cégeket.

Igyekeztünk minden iskolából olyan cégekhez ellátogatni, ahol még nem voltak a diákok, amit még nem ismernek, és ezáltal nem tudják, hogy milyen szakmák megszerzése esetén lenne lehetőségük az adott cégnél dolgozni. 

A kirándulások alkalmával a szakmaválasztás előtt álló tanulók találkozhattak a turizmushoz, vendéglátáshoz, fémmegmunkáláshoz, kuplung- gép- és motorgyártáshoz, valamint a könnyűiparhoz tartozó szakmákkal egyaránt. A Rabacsa Kft.-nél, az Opel Szentgotthárd Kft.-nél és a LuK Savaria Kft.-nél a fémmegmunkáláshoz – autószerelés, gépgyártás, hengerfejgyártás, motorgyártás, hegesztés, esztergálás, forgácsolás, stb.,- a Klutschi Kft.-nél a textil megmunkáláshoz, a St. Gotthard Spa & Wellness-nél, a Gotth’art Wellness and Conference Hotel-nél, a Tó Vendéglőben és a Hotel Claudiusban a vendéglátáshoz, turizmushoz kapcsolódó szakmákkal ismerkedhettek meg a diákok. 

Szövegdoboz: 1. kép

Szövegdoboz: 2. kép

Híreink

Kanyarogjunk lefelé a Duna-deltába, ahol megannyi élmény és kincs vár felfedezésre! 

Transdanube Travel Stories projekt, mely az Interreg Duna Transznacionális program keretében kerül finanszírozásra a hónap végén véget ér. Számos nagyszerű eredményt tud felmutatni a projekt, izgalmas és érdekes kincseket rejt magában.

Transdanube Travel Stories - egy folyó, hat történet

Ismerje meg a projekt eredményeit!

Fedezd fel Velo Martini kerékpáros zarándok útvonalát!

Fedezd fel Velo Martini kerékpáros zarándok-útvonalat! 🍀💚Egy kis ízelítő abból, mi vár rád, ha végigjárod az utat!🎬 https://youtu.be/4LtfP-RSQIs