Paktummal a foglalkoztatásért, - fenntartható szolgáltatásfejlesztés és partnerség építés a Vasi Hegyháton TÁMOP-1.4.5-12/1-2012-0015

A Hegyháti Foglalkoztatási Paktum a REGIONÁLIS HUMÁN INNOVÁCIÓ Képzési Közhasznú Nonprofit Kft. konzorciumi főpályázóval közösen sikeres pályázatot nyújtott be az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás/Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programjának Foglalkoztatási megállapodások támogatására kiírt pályázatára.

Weblap:

http://www.paktum.vasihegyhat.hu

Jövőkép

Kettő konzorciumi partner a helyi termék előállításban folytatná a foglakoztatási programot

Három hónap maradt hátra a TÁMOP-1.4.5-12/1-2012-0015 pályázatból. Június végén befejeződik a közel negyven embernek munkát adó foglakoztatási projekt. A konzorciumi partnerek közül ketten közös útirányt választottak. A vasvári önkormányzat a többi közt gyógynövénytermesztésbe és feldolgozásba kezdett és ezt szeretné a jövőben még inkább fejleszteni mind földrajzilag, mind dolgozói létszám felvételével. A Regionális Humán Innováció Nonprofit Kft., azaz a projekt konzorciumi vezetője pedig szintén több más tevékenység mellett zöldségtermesztésbe fog a projekt által felvett 9 munkatárssal a Hegyháton, Oszkóban, a Hegypásztor Körrel közösen. Mindkettő konzorciumi fél a jövőben a térség természeti értékeinek, mezőgazdasági területeinek foglalkoztatási célú kihasználásában gondolkodik.

A vasvári önkormányzat – mint azt hírül adtuk már -, gyógynövénytermesztő és feldolgozó képzést szervezett helyben a Türr István Képzőközpont segítségével. A hallgatók májusban végeznek. A gyógynövények elméleti ismerete mellett gyakorlati, kertészeti tudást is szereznek a kurzuson. Ezzel párhuzamosan az önkormányzat egyre bővíti a levendulával beültetendő önkormányzati földjeinek területét. Az itt termelt gyógynövények zöme dekoratív ajándékpárnákba kerül, de a virág másfajta hasznosításában is gondolkodnak majd a szervezők. Az elkészült ajándéktárgyak a város reprezentációs ajándékcsomagjaiba kerülnek, de a jövőben külön ajándékként is megvásárolhatók lesznek majd a helyi termékeket is árusító boltban. A gyógynövénytermesztés elindítása szervesen kapcsolódik Vasvár és térsége Kneipp egészségturisztikai fejlesztéseihez is. Az RHI munkatársai közben az Oszkó belterületén lévő egyik mezőgazdasági földterületen a napokban elvetették már a zöldség-, sárgarépa-, és hagymamagokat. A veteményezés szintén a helyi termék előállítási és értékesítési koncepció része. A jövőben ez adhat munkát a projekt végeztével a felvett munkatársaknak. A közelmúltban a program munkatársai felmérést készítettek a város és térsége közétkeztetést ellátó intézményei, iskolák, idősotthonok vezetőinél, valamint vendéglőknél. Az eredmény biztató: a felkeresett helyszínek többsége igényt tartana a helyben termelt, egészséges zöldségekre, gyümölcsökre. Az RHI szakmai stábja erre alapozva tervezett: a zöldségeket, gyümölcsöket milyen mennyiségben kellene termelni az igények folyamatos kiszolgálására.

Közben Szombathelyen termelői piac indult. A Pannon Helyi Termék Klaszter a Nemzeti Agrár Kamara Vas megyei szervezetével közösen rendezi a piaci programot márciustól, heti rendszerességgel. A termelői piacot a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ előtti téren nyitották meg. A helyi termékeket, tartós élelmiszereket, lekvárt, olajat, mézet, sajtot, húsárut, zöldséget és kézműves tárgyakat kínáló termelők és árusítók közé terményeikkel az RHI, a paktum program segítségével felvett munkatársai is csatlakozhatnak. A piaci program ugyanis a vasi őstermelők, helyi termék előállítók piacra jutását szeretné segíteni, ezzel együtt pedig a vásárlóknak biztosítani a garantált és jó minőségű élelmiszereket. A termelői piac nem csak a vásárlásról szól, hanem a remények szerint Szombathely egyik fontos turisztikai látványossága és programhelye is lesz a jövőben. Az RHI munkatársai az árusítás mellett valószínűleg a programszervezés aktív részesei is lesznek, hiszen már a márciusi piacnyitásnál egyik legnépszerűbb stand az övék volt, ahol kézműves foglalkozásokat tartottak az érdeklődőknek. A konzorciumi partnerek közös foglakoztatási iránya remélhetőleg nem csak a munkatársak megtartásában, hanem a foglalkoztatás bővítésében is segíthet a jövőben.

 

Virtuális piacokon

A helyi termelők a virtuális piacokon is egyre népszerűbbek, és igaz ez Vas megyére is!Jelenleg két formája van az interneten megrendelhető „piacozásnak” a paktummal kapcsolatban álló vasi szervezeteknél. A Pannon Helyi termék Klaszter virtuális áruházat működtet www.pannonproduct.hu címen. Itt a többi közt olajok, szörpök, mézek és kézműves termékek vásárolhatók, rendelhetők. Egyre szélesebb körben terjed a szintén a Pannon Helyi termék Klaszter által kezdeményezett úgynevezett „vásárlói közösség”. Ebben a hetente, keddenként leadott rendeléseket a helyi termelők, tartós élelmiszereket, húsárukat, sajtokat, zöldséget előállító termelő gazdák, őstermelők házhoz viszik. A virtuális piac megléte és bővülése szintén megélhetés, munkahelyeket generálhat Vas megyében és a Hegyháton. A jövőben erre további „paktumos” programok is építhetők majd.

Közben, népszerűek az országos virtuális piacok is. A szokásos heti egy piacozást hivatottak kiváltani a különböző zöldségkiszállító cégek és oldalak, amelyek segítségével otthonról is lehet piacozni. A programok jelenleg főleg Budapestre és nagyvárosokra koncentrálnak. Épp ezért értékesek az ezzel párhuzamosan már Vasban is létrejött virtuális piacok. Az országos programokra azonban azért érdemes figyelni, mert mintájukra a vasi kezdeményezések is bővülhetnek. A főleg zöldségekkel és gyümölcsökkel foglalkozó oldalak általában közvetlenül a termelőtől szerzik be a termékeket, és heti kosarakat vagy szatyrokat is összeállítanak. Jó példa a „Neked terem”. Itt a rendelés regisztrációhoz kötött. A weboldal érthető, jól kezelhető, a tudnivalók könnyen megtalálhatók. A rendeléseket itt szerdánként éjfélig lehet leadni. A házhoz szállítást péntekenként végzik. Annak időpontjáról e-mailben értesítik a megrendelőt. Van kész kosaras, összekészített opció és van lehetőség a vevő által összerakott kosárra is. Másik jó példa a „Szatyor”. Itt a regisztráció egyszerű, áttekinthető, gyors. A rendelés leadása hétfőn és csütörtökön is lehetséges. A házhoz szállítás 16 óra után, telefonos egyeztetést követően történik. De vannak átvételi pontok, úgynevezett „Szatyorboltok”, ahová ingyenes a kiszállítás. A „Zöldségkosár” esetében regisztráció nincs. Az oldalon található rendelési űrlapot végigkattintva adható le a rendelés minden héten kedden, 19 óráig. Az oldal üzemeltetői inkább az átvevőpontokat szorgalmazzák, környezettudatossági okokból.  Az „Ebio kertészet” lapján sincs szükség regisztrációra. A rendelést e-mailben kell elküldeni, amiről legkésőbb keddenként estig visszaigazolást küldenek. A házhoz szállítást szerdánként délután öttől kezdik meg. A kertészet csomagküldést is vállal az ország bármelyik részére, postai utánvétellel. Kizárólag biotermékeket árulnak.

Forrás: origo.hu/tafelspicc/piacozzon karosszékből

 

Ajánlatok

A Hegyháti Foglalkoztatási Paktumtól

(TÁMOP-1.4.5-12/1-2012-0015 )

A Vas megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja vasvári járási kirendeltségének, valamint vállalkozók információi alapján az alábbi állásokat ajánljuk:

 • Operátort keres a Job&Carreer Kft. Az állásról Járfásné Bognár Ritánál lehet személyesen érdeklődni a vasvári munkaügyi kirendeltségen
 • Férfi baromfigondozót keresnek Hegyhátszentpéteren. Az állásról Járfásné Bognár Ritánál lehet személyesen érdeklődni a vasvári munkaügyi kirendeltségen
 • Kábelkötegelőt keres a Trenkwalder Kft. Kőszegre. Az állásról érdeklődni lehet: Jankovics Józsefnénél az 508-563-os telefonszámon.
 • Motorfűrész-kezelőt keresnek fakitermelő munkakörbe. Józan életvitelű, jó fizikumú férfi munkavállaló jelentkezését várják. Az állásról Járfásné Bognár Ritánál lehet személyesen érdeklődni a vasvári munkaügyi kirendeltségen.
 • Baromfihús-feldolgozó 1 műszakba keres állandó délelőttre Sárvárra munkatársakat. A munkáltató telefonszáma: László Ervin: +36-70-938-8711
 • Hegyháti vállalkozás keres baromfigondozót állandó éjszakára pulykatelepre. A józan életvitel elvárt a leendő munkavállalótól. Az állásról Járfásné Bognár Ritánál lehet személyesen érdeklődni a vasvári munkaügyi kirendeltségen
 • Ablakbeépítőt keres vállalkozás festő, kőműves vagy asztalos végzettséggel. Szakmai gyakorlat és józan életvitel elvárt a munkavállalótól. Az állásról Járfásné Bognár Ritánál lehet személyesen érdeklődni a vasvári munkaügyi kirendeltségen.
 • A Zalaszentgróti Cipőüzembe 1 műszakba keresnek varrónőket. A bejárás Oszkótól cégbusszal megoldott. Oszkóig útiköltséget, a buszbérlet árát fizeti a munkáltató. Szakképzettség nem szükséges a munkához, de varrásban szerzett gyakorlat feltétel. Munkaidő Zalaszentgróton: reggel 7 órától délután fél 4-ig. Érdeklődni Kovács Ágnes vezetőnél lehet a +36-30- 9590-988-as telefonszámon.
 • Gaálhab Kft Halastó keres elsősorban Telekes és Gersekarát környékéről női munkaerőt matracragasztó munkakörbe 2 műszakos munkarendbe 2 főt. Raktárkezelő munkakörbe is keresnek 2 fő pályakezdő női munkavállalót, számítógépes ismeretekkel. Az utóbbi munkaköröknél  „B” kategóriás jogosítvány előnyt jelent.
 • A magyarszecsődi Montanari Hungary Kft. utódjaként működő Derula Kft. munkaerő felvételt hirdet. Fizikai betanított munkára férfiak és nők jelentkezését várják több műszakos munkarendbe Szükség esetén a Derula Kft. a dolgozók beszállítását is biztosítja a magyarszecsődi telephelyre. Igény esetén bármelyik településen fórumot is tartanak a munka részleteinek megismertetése érdekében. Jelentkezni a munkáltatónál közvetlenül, a +36-30-2049552-os telefonszámon lehet.

 

Állásklub

A Foglalkoztatási Paktum és az oszkói FIP pont közös állásklubja április 17-én, csütörtökön 10.00-12.00 óráig kereshető fel Vasváron, a Petőfi u. 4. szám alatti paktum helyiségben.

A Hegyháti Foglalkoztatási Paktum elérhetőségei:

 • Telefon:+36-30-7766848
 • e-mail: hegyhatipaktum@gmail.com

Naprakész munkaerő-piaci információk, aktuális állások: www.paktum.vasihegyhat.hu.

 

Állások az LuK-nál

A munkakeresőknek érdemes a szombathelyi LUK-ban kopogtatni. Pontosabban pályázatot beadni. Az önéletrajzokat postán vagy e-mailben lehet eljuttatni a vállalthoz. A személyügyi szakemberek minden pályázatot feldolgoznak, és minden jelentkezőnek írásban válaszolnak.

A cég a pályaorientációra is figyel. A napokban lányoknak  tartottak nyílt napot Szombathelyen a Zanati úton. A pályaorientációban segítő üzembemutatón a többi közt hiányszakmákról, a nők számára kínált üzemcsarnoki és irodai munkákról beszéltek a cég személyügyi szakemberei és a termelésben dolgozó szakmunkások az érdeklődőknek.

De hogy miért érdemes a kuplungokat gyártó multinacionális cégnél dolgozni, arról az alon.hu hírportálon adott tájékoztatót a vállalat. A dolgozói létszámról jelenleg az tudható, hogy a LuK Savaria Kuplunggyártó Kft-nél január végén állt munkába a kettőezer-egyszázadik munkatárs. A cég már akkor azt jelezte, hogy további új alkalmazottak felvételét tervezi, mert a vállalatnál jelentős fejlesztések történtek az utóbbi időben: Bővül a kapacitás, a fejlesztőközpont és új technológiákat vezetnek be. A fejlesztéseknek komoly munkaerőigénye van. A vállalat azt tervezi, hogy idén közel kettőszáz új munkatársat vesznek fel. A foglakoztatás bővítés üteme 2015-ben is hasonlóan folytatódik: a tervek szerint így a cég 2015 végére elérheti 2500 fős foglalkoztatotti létszámot. Az LUK körülbelül 60 munkavállalót keres mérnöki feladatokra: termelési, minőségbiztosítási és termékfejlesztési munkára. A felvételnél elsősorban gépészmérnöki végzettségű szakemberek jelentkezésére számítanak. Közel 140 új munkatárs a termelésben kaphat munkát. A kuplunggyárban elsősorban fémipari szakmunkásokat, lakatosok, forgácsolókat, szerszámkészítőket várnak. A felvételnél a legfontosabb a munkatapasztalat, a szakmai tudás és a motiváció. Fontos a leendő munkatársaknál a rugalmasság és hogy könnyen tanuljanak, hisz a munkafeladatok változhatnak a piaci igényekhez alkalmazkodva. A felvételnél először egy úgynevezett szerelőtesztet kell elvégezniük a jelentkezőknek, ahol a szenzomotorikus kézügyességet mérik. Egy másik feladattal a logikus gondolkodást és a problémamegoldó képességet tesztelik. Ezek után következik a személyes interjú, ahol a leendő munkatársak motivációját is felmérik. A mérnököknél a német vagy az angol nyelv társalgási szintű ismerete elengedhetetlen. A fizikai dolgozóknál ez nem feltétlenül szükséges a felvételnél. A szombathelyi LUK azonban nem csak a végzett szakmunkásokat, hanem a közép- és felsőfokú intézményekben tanuló hallgatók jelentkezését is várja. A cég ugyanis gyakorlati helyet biztosít és a diplomamunka megírásában is segíti az egyetemi hallgatókat. Ösztöndíjprogramot is működtetnek és szívesen alkalmaznak gyakornokokat. A termelés mellett komoly lehetőségek vannak a munkavállalók számára a logisztika, a személyügy vagy a minőségbiztosítás területén is. A vállalatnál közel 20 százalékban dolgoznak női munkavállalók. Az irodai munka mellett sokan közülük a termelésben vállalnak munkát.

A vállalat a törvényi kötelezettség fölött támogatja a napi bejárást, illetve letelepedési támogatást is biztosít a más megyéből Vasba költözőknek. A cég egy olyan bérezési struktúrát alakított ki, amire hosszú távon építhetnek a felvett dolgozók. Vannak béren kívüli juttatások: prémium-, bónusz-, és cafeteria rendszert működtetnek. A vállalathoz az alábbi címeken lehet eljuttatni a jelentkezéseket, önéletrajzokat, motivációs leveleket:

9700 Szombathely, Zanati út 31.

Telefon:  + 36 94 588 100

Email: karrier.luk.savaria@schaffler.com

 

Tanulmány segíti a Paktumok munkáját

Szeptember közepéig elkészülhet a paktumok jövőbeli működését segítő tanulmány. A dokumentumot társadalmi egyeztetésre bocsátják a szakértők és azután kerülhet a szakminisztérium döntéshozói elé. A több mint 60, országos szinten létrehozott foglalkoztatási paktum jövője előtt két út áll. Az egyik lehetséges irány, hogy folytatódik a projektalapú munka. Azaz bizonyos feladatokra épített másfél, kettő éves programok szerint dolgoznak a foglalkoztatási partnerségek, az európai unió támogatásával. Ezek kétségtelen előnye az, hogy a programok egy-egy foglalkoztatási szempontból kiemelt szakterületre fókuszálnak és próbálnak koncentráltan javítani a helyzeten. Hátránya, hogy a megkezdett folyamatok a projekt finanszírozásának megszűnésével nem folytatódnak tovább. Ugyanis a foglalkoztatási programok önerőből nem képesek működni épp a tőkehiányos, hátrányos helyzetű területek, az ott dolgozó kis és középvállalkozások nehéz anyagi helyzete miatt. A másik út, hogy szakpolitikai, ágazati irányítással működnek tovább a paktumok. Ebben az esetben az állam alapszolgáltatásokat tehet kötelezővé a partnerségek számára, hogy mérhesse a működésre adott pénzek hasznosulását. Ennek a jövőképnek az előnye az, hogy a folyamatos, hosszú távú működést tesz lehetővé a menedzsmentek számára, így nem határolódik be a munka a projekteknél szokások 12-24 hónapra. Azonban ennek a működésnek is vannak veszélyei. Az állam bürokratikus, uniformizáló irányítása „kockásíthatja” a paktumok működését. Ez pedig épp ellentétes a programok rugalmas, a helyi igényekhez folyton igazodó lényegével. Az utóbbi dilemmát talán egy módszertani, szakmai kontroll oldhatja fel. Ebben a szakértők lefektethetnek olyan elvárt szakmai módszertani meghatározó elemeket, iránymutatókat, melyek segítségével objektíven értékelhető a paktumos munka. Ugyanakkor a szakmai munkának így a rendszer megfelelő teret és rugalmasságot hagy. A paktumok lehetséges jövője egy „új generáció” létrejötte lehet. Ebben a megújuló régi programok és létrejövő újak működnének együtt. Az így hálózattá bővülő paktumok egyenletesen fednék le az országot. Jelenleg ugyanis a nyugat-dunántúli régióban sokkal nagyobb arányban és számban működnek foglalkoztatási partnerségek, mint a keleti vagy északi országrészekben. Az országos lefedettségben működő paktum szervezetek térségi forráskoordinációs- és program megvalósítási szerepet, irányítói hatáskört is kaphatnának a jövőben. A szakértők javaslata az, hogy bizonyos foglalkoztatási területeket érintő beavatkozásokra a szervezetek ESZA források felhasználói, címzettjei és koordinálói lehessenek. A jövőben így forráselosztási szerepet is kaphatnának a paktumok, ahogy ez a magyarországi paktumok számára mintaként szolgáló Ausztriában is működik. A paktumok érdekeinek reprezentálására fontos lesz a jövőben régiós és országos szinteken. Ehhez szükségessé válik a szervezeteket koordináló szakmai támogató háttér megerősítésére az OFA szakmai, szervezeti bázisára építve. A jövőkép megvalósulásáért a regionális foglalkoztatási partnerségek érdekeit képviselő vasi „Rekord” Paktum és annak szakértői is sokat tehetnek.

 

Hajszálnyit javult a munkanélküliségi mutató Vasváron

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint, míg 2014. január 20-án 22 vasvári lakos volt álláskereső, addig 2014. február 20-án 217 regisztrált munkanélkülit tartottak nyilván a városban. A mintegy 3100 munkaképes korú lakoshoz számítva ez 6, 86 százalékos munkanélküliségi rátát jelent a Hegyhát központjában.

Körmenden is hasonló a kép: február végén 297, míg január végén 305 körmendi volt regisztrált munkanélküli – mutatják a településsoros adatok. Körmenden ez február végére 3, 54 százalékos munkanélküliséget jelent.

Őriszentpéteren éppen fordított a kép: február végén 46, míg január végén 39 álláskeresőt tartottak nyilván a rendszerben. Ezzel majdnem 5 és fél százalékra kúszott a munkanélküliségi mutató, a januári 4 és fél százalékról, a mintegy 851 munkaképes korú őriszentpéteri lakoshoz viszonyítva.

Dél-Vas megye városait illetően Szentgotthárdon a legjobb az arány: 2, 54 százalékos a munkanélküliségi ráta, hiszen a 6143 munkaképes korú szentgotthárdiból 156 álláskeresőt tartottak nyilván február végén.

A relatív arány alapján a legrosszabb a munkanélküliségi mutató Vas megyében Szattán. Ott az 59 munkaképes korú lakosra 9 álláskereső jut, ez több mint 15százalékos munkanélküliséget jelent. Nagytilajban 14, 44 százalékos, Telekesen kereken 14 százalékos a munkanélküliségi ráta, valamint Daraboshegyen és Mikosszéplakon is meghaladja a 13 százalékot a mutató. Vas megye egészét vizsgálva viszont jócskán kompenzálnak a városok: a 181ezer 296 Vas megyeiből 6ezer 613 a regisztrált álláskereső, vagyis mindössze 3, 65 százalékos a relatív munkanélküliségi mutató a megyében.

 

Több mint négy millióan dolgoznak

Elemzők szerint kedvezőek a legfrissebb hazai munkanélküliségi és a foglalkoztatási adatok – tudósított a távirati iroda. A Nemzetgazdasági Minisztérium adatai szerint 300 ezerrel többen dolgoznak, mint 4 éve – a független elemző cégek a jelentős javulást nagyrészt a közmunkaprogramok magyarázzák.

A Központi Statisztikai Hivatal mutató szerint a munkanélküliek száma egy év alatt 379 ezerre, a munkanélküliségi ráta 3százalékponttal, 8, 6 százalékra csökkent 2013 decembere és 2014 februárja között.

A foglalkoztatottak száma 2013 decembere és 2014 februárja között 4 millió 53 ezer volt, 236 ezerrel több, mint egy évvel korábban – ez 22 éves csúcsot jelent.

A 15 és 64 év közötti lakosság foglalkoztatási rátája 60, 4 százalékra emelkedett.

A nők körében is kedvező a mutató: a Nemzetgazdasági Minisztérium úgy fogalmaz, hogy intenzíven növekedett a női foglalkoztatás. A 2010. februári 50 százalékról 54, 7 százalékra emelkedett 2014 februárjára a nők foglalkoztatása. Ez azt jelenti, hogy jelenleg magasabb a női foglalkoztatási mutató, mint négy éve a férfiak és a nők együttes rátája volt. Március utolsó napjaiban látott napvilágot a legújabb kimutatás grafikonja:

 

 

Több a munka a mezőgazdaságban

Nem a tavasz miatti idénymunka okán, hanem éves összevetésben javultak a foglalkoztatottsági mutatók a mezőgazdaságban. Az agrárium foglalkoztatottjainak száma 2013-ban 193 ezer volt, ez pedig 21 ezerrel haladta meg a 2010-es szintet.

A mezőgazdaságban nem csak a visszatekintés ad okot az örömre, hanem egy nemrég nyilvánosságra hozott kormánydöntés is: Eszerint a mezőgazdasági vízfelhasználók részére ingyenes lesz az öntözésre használt víz. A Belügyminisztérium közleménye szerint a kabinet határozott arról is, hogy valamennyi állami tulajdonú vízi létesítmény, többek között a 28 000 kilométernyi állami kezelésű vízhálózat vagyonkezelése, fenntartása és üzemeltetése a vízügyi igazgatóságokhoz kerül. A vízügyi igazgatóságok pedig megkezdték a felkészülést a gazdák számára ingyenes vízszolgáltatás biztosítására. Ez magában foglalja a szivattyútelepek megfelelő állapotba hozását, a csatornák karbantartását. Az öntözővíz-igényekkel összefüggő vízügyi felmérést a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakemberei végzik.

 

Ezerrel több álláshely

Március végén mintegy 1000-rel több álláshelyet kínált a Vas Megyei Kormányhivatal munkaügyi Központja, mint egy hónappal korábban. A vasi és a zalai ajánlatok összesen 10ezer 120 lehetőséget soroltak március utolsó napján. A napi statisztika szerint az álláskeresőkben nem volt változás: mindössze egy darabbal bővült a feltöltött önéletrajzok száma, 185-re – ez persze nem azt jelenti, hogy kevesebben keresnek munkát, hanem azt, hogy az álláskeresésnek - egyelőre - nem ezt a formáját választották. Pedig egyszerű: a http://www.vasmmk.hu/ oldalon, a bal oldali információs sáv tetején rögtön szembeötlő a „Önéletrajz felvitel, feliratkozás álláskeresőként” címke. Ide kell/érdemes kattintani, és részletes útmutatót talál az érdeklődő, hogy hogyan szerepelhet az adatbázisban. Nem jelent persze ez sem biztos munkához jutást, de mindenesetre egy eséllyel több az állástalálásra, sőt, arra, hogy a leendő munkaadó találja meg az alkalmazottját!

 

Bővít a BPW-Hungária Szombathelyen

A napokban írta alá az Európai Uniós forrásról a támogatási szerződést a BPW-Hungária Kft. és a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség. A bővítés részben munkahelyteremtés, részben telephelyfejlesztés.

A cég 486 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el az Új Széchényi Terv keretében, ez része a cég mintegy másfél milliárd forintos beruházásának. 11 ezer négyzetméter alapterületű logisztikai bázis épül az üzemcsarnokok mellé a Körmendi úton, Szombathelyen. Márpedig azzal, hogy felépítik az új logisztikai bázisukat, 6700 négyzetméter nagyságú gyártófelület szabadul fel, jelenleg ugyanis a gyártási területek egy részét alapanyagok és késztermékek tárolására veszik igénybe – magyarán ez lehetőséget ad a gyártókapacitás bővítésére. Az uniós támogatás a foglalkoztatás bővítéséről is szól: Szombathelyen jelenleg 1380 ember foglalkoztatnak, a mostani fejlesztésnek köszönhetően 51 új munkahely jön létre, logisztikusokra, anyagmozgatókra és raktárosokra lesz szükség, de szinte állandó a felvétel CNC forgácsolókból, hegesztőkből és mechatronikai műszerészeket, valamint gépészmérnököket is keresnek.

 

Eszközfejlesztés segíti az életet és a munkát Iváncon

Mint ismert: az egykori Sigray-kastélyban már több mint hatvan éve látnak el egészségügyi feladatokat, és harmincöt esztendeje működik az intézmény falai között a szakosított otthon. Nem is akárhogyan: a bentlakók egyfajta rehabilitációs, fejlesztő-felkészítő foglalkoztatás keretében a kastély melletti több mint kéthektáros területen salátát, zellert, paradicsomot, almát, körtét, szilvát termesztenek, elnyerték a biogazdaság címet is. Állatokat is tartanak, amivel nemcsak saját konyhájukat látják el, hanem a fölösleget helyi piacokon értékesítik. A március végén átadott több mint 18 millió forintnyi eszközfejlesztésnek köszönhetően az intézményben kicserélték az elhasználódott aggregátort, vásároltak két új ipari mosógépet, konyhai- és kerti kisgépeket szereztek be. Idén még felújítják az intézmény elektromoskábel-hálózatát, a víz- és csatornahálózatot, kicserélik az egyik épület tetőszerkezetét és megújul az intézmény belső úthálózata is. Az így két év alatt megvalósuló infrastrukturális fejlesztések és gépbeszerzések összesen 89 millió forintba kerülnek.

 

Új keltetőüzem adhat munkát Vas megyében

Március végén adták át a Bábolna TERRA Kft. új keltetőüzemét Uraiújfaluban. Csaknem kétmilliárd forintos beruházással, a Darányi Ignác Terv 769 millió forintos pályázati forrásának felhasználásával alig egy év alatt épült fel a csarnok. A Bábolna Terra cégcsoportnak ma 500 embernek ad munkát. Magyarországon 2500 vállalkozás 60 ezer embert foglalkoztat a baromfiágazatban, ahol évente 500 ezer tonna élő baromfit állítanak elő.

 

Új csarnokban készülhetnek majd acélszerkezetek Csöngén

A napokban tették le a Binder Kft. új, 2250 négyzetméter alapterületű gyártócsarnokának az alapkövét. Czomba Sándor, foglalkoztatásért felelős államtitkár a vasi településen elmondta: korábban a szakképzés nem arra állt be, amit az ipar igényelt volna, ám a nemrég bevezetett duális szakképzés hangsúlyosabb gyakorlati része ma már a cégek tanműhelyeiben történhet, így a képzés valóban a munkaadói igényeket szolgálhatja. A mostani, 382 millió forintos csöngei fejlesztéshez 149 millió forint pályázati támogatáshoz jutott a cég az Új Széchenyi Terv keretében. A száz embernek munkát adó csöngei üzemében ma már 17 ezer négyzetméteren folyik a gyártás, olyan acél- és lemezszerkezeteket állítanak elő, amelyeket számos területen használnak, egyebek között erőművekbe is beépítenek.

 

Bővítés Csepregen

Tanműhely-fejlesztési program kezdődhet itthon

Már folyik a termelés az UNIRIV új, 5300 négyzetméteres gyártócsarnokában, Csepregen. A főállású dolgozók mellett 60 gépipari forgácsolást tanuló diákot is foglalkoztat az építőipari és járműipari beszállító. Az új üzemcsarnok 483 millió forintból készült el, ebből az összegből 192 millió forint Európai Uniós forrás. A csarnokavatón elhangzott: a most következő európai uniós ciklusban még több pénz juthat a kis- és közepes vállalkozásoknak Magyarországon. Szijjártó Péter, külgazdasági államtitkár azt mondta: megduplázzák az ezen cégek által igénybe vehető kutatásfejlesztési és innovációs forrásokat, és 50 milliárd forintot szánnak tanműhely-fejlesztési programra. Ennek keretében hétezer új tanműhely jön majd létre Magyarországon, így biztosítják a munkaerő utánpótlást ezen kis és közepes cégek számára, akik a termelőszektorban dolgoznak. A csepregi vállalkozás Közép-Európa egyetlen ipari kötőelem gyártója. A cég termékeit ma már 25 országban értékesítik, Oroszországtól Mexikóig.

 

Fizetések

131ezer 575 forint – ennyi az átlagkereset Vas megyében, a legfrissebb kimutatások szerint. Országos összehasonlításban ez jónak számít, azonban jelentősen kevesebb, mint a budapesti fizetések átlaga, és a szomszédos Győr-Moson-Sopron megyétől el van maradva a vasi fizetés.

 

Vas megyei gyár a kitüntetettek között

Ötödik alkalommal adták á a Fogyatékosság-barát Munkahely elismerést. Idén nyolc szervezet nyerte el a díjat. A kitüntetettek között van a szombathelyi gyárat is működtető Jabil Circuit Magyarország Kft.

Egy másik szempontból is hirdettek legeket nemrég:

A tavaly életre hívott Legfittebb Munkahely Felmérés eredményhirdetését tartották a közelmúltban. A programra összesen 34 vállalat, szervezet és több ezer munkavállaló jelentkezett. A 2013. évi Legfittebb Munkahely Felmérés első helyezettjei a kisvállalat kategóriában a Hansgrohe Kft., a középvállalat kategóriában a GE Healthcare, nagyvállalat kategóriában pedig a Hewlett-Packard Magyarország Kft. Cégvezetők egyöntetűen vallják, hogy a munkavállalók jó egészségi állapota serkentőleg hat a cég gazdasági növekedésre, hiszen egy fitt munkavállaló kreatívabb, innovatívabb, koncentráltabb és motiváltabb a munkavégzés során. Ráadásul a helyes életmódot folytató dolgozók esetében a betegszabadságok száma is jóval alacsonyabb. A felmérés pozitív fogadtatására való tekintettel, 2014. ősszel ismét lesz verseny!

 

Utazási költségtérítés

35200 Ft - idén ennyi a hazautazással kapcsolatos költségtérítés havi felső korlátja, hívja fel a figyelmet a http://munkaugyiblog.hu. A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye alapján a munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről szóló 39/2010. (II. 26.) Korm. rendelet 3. § (3) bekezdés b) pontjában foglaltak alapján a munkáltató által fizetett hazautazással kapcsolatos költségtérítés havi felső korlátja 2014-ben 35 200 forint.

 

Diplomamentés

Akkor is érdemes regisztrálni az áprilisban induló diplomamentő programra, ha a szakmai nyelvvizsga hiányzik a diplomához - írja a diplomamento.hu, a programot koordináló Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft információi alapján. Az ingyenes nyelvtanfolyamokra azok jelentkezhetnek, akik az egyetemi, főiskolai záróvizsgán átmentek, de a diplomájukat nem vehették át, mert nincs nyelvvizsgájuk. A jelenlegi szabályok szerint a nyelvtanfolyamok az általános nyelvvizsgára készítik fel a jelentkezőket - a diplomamento.hu mégis azt tanácsolja azoknak, akiknek szakmai nyelvvizsgára lenne szükségük, hogy a regisztráció mellett küldjenek egy e-mailt a diplomamento@ofa.hu címre. Az e-mailben röviden le kell írni, milyen diplomához milyen szakmai nyelvvizsgára lenne szükség - erre azért van szükség, mert jelenleg az előzetes igényfelmérés zajlik, így elképzelhető, hogy ha nagy az érdeklődés valamilyen kurzus iránt, beveszik a programba.

 

Az Y és a Z a munka világában

Forrás: hrportál.hu Király Csilla, koordinációs vezető, EU-Jobs Kft.

Az Y és a Z generáció témaköre kikerülhetetlen, mert lassan minden munkahelyen találkozni fognak velük és a generációs különbözőségek problematikájával mind a cégvezetők, mind pedig a HR-esek – és közvetlenül bizony a kollégák is.

Egy kis magyarázat: az Y generáció az 1980 és 1995 között született embereké, a Z nemzedék pedig 1996-tól napjainkig tart.

A Z-generáció már beleszületett az információs technológia világába, melyet igaz, hogy a szüleik megtanultak használni, de ezeket az eszközöket ők már sokkal gyorsabban, készségszinten használják. Ők még iskolapadban ülnek, de már a diákmunka vagy az önkéntes közösségi szolgálat teljesítése esetén találkoznak a munkaadókkal, tehát már fel kell rájuk is készülnünk a munkavállalást illetően. Az egyik legfontosabb különbség a generációk között a gyorsaságban keresendő. A két legfiatalabb generáció ezen kívül multitasking felhasználó is, ez azt jelenti, hogy egyszerre több emberrel kommunikál, miközben e-mailezik, játszik a neten és még zenét is hallgat. Ők ezt valóban megtanulták alkalmazni, ezeket készségszinten tudják művelni, vagyis szinte észre sem veszik, hogy mennyi mindent csinálnak egyszerre. Az Y-ok gyorsabban reagálnak a helyzetekre, nyelveket beszélnek, a rugalmasságot szeretik, tájékozottak és nagyon okosak. Ha nem is tud mindenre választ adni, tudja, hogy hol keresse. Az egyik legnagyobb probléma viszont a stressz! Egy 2013-as magyar kutatás kimutatta, hogy a leginkább stresszes korosztály az Y-generáció, 65 százaléka érzi magát különösen stresszesnek. Ennek az az oka, hogy a már többször hallott kapunyitási pánikban szenvednek, hiszen egyre nehezebb bekerülni az általuk megcélzott pozíciókba, a munkaadók magas elvárásokat támasztanak feléjük, melynek ők meg is akarnak felelni. Azonban számukra fontos a magánéletük is. A munka-magánélet mérlegén egyensúlyoznak. Aktív közösségi és társasági életet élnek online és offline is, emiatt nagyon keveset alszanak, sokszor fáradtak, nem ritkán elkésnek a munkakezdéskor. A fogyasztói társadalom gyermekeként nagyon fontosak számukra a márkák, brandek. Ha valami már nem elég trendi számukra, legyen az egy tárgy, egy kapcsolat vagy éppen egy munkahely, akkor bizony lecserélik.

S ha már fiatalok: Egyre többen élnek a külföldön tanulás lehetőségével. Az Erasmus az Európai Bizottság egyik legsikeresebb és legismertebb programja, mely az egyetemi hallgatók mobilitását segíti elő Európában.

 

Nem mindegy, mit csinálunk ebédidőben

A Business Insider összeállítása arra mutat rá, hogy mit érdemes és mit nem érdemes tenni az ebédidő alatt, ha sikeresek akarunk lenni a munkánkban. A sikeres ember, az ebédidőben nem dolgozik, hanem tervez! Nem marad az irodájában, hanem helyszínt vált, ugyanis „más helyszín-más perspektíva”. Ismerkedésre is érdemes felhasználni az ebédre szánt fél órát: egy közös ebéd olyasvalakivel, aki nem közvetlen kolléga, hanem a cég egy másik divíziójában dolgozik. A feladatok papírra vetését és rendszerezését is érdemes az ebéd mellé időzíteni, azzal együtt, hogy tényleg kell idős szakítani az evésre, és nem érdemes behabzsolni a falatokat. Persze az étel minősége is fontos: ne gyorséttermi kajákat válasszunk, mert azzal a délutáni ténykedésünknek sem teszünk jót. Ha belefér az ebédidőbe egy kis mozgás, akkor azt nem érdemes kihagyni: persze nem edzőterem-látogatás, de egy kis lépcsőzés mindenképpen energizál, vagy egy rövid séta a közelben. A sikeres emberek nem ám e-maileket meg hivatali jelentéseket olvasnak az üzemi ebéd perceiben, hanem teljesen más irányú cikkeket olvasnak a világhálón, vagy elővesznek egy könyvet az ebéd mellé.

 

Hétfőn megyünk legelegánsabban munkába

Forrás: marmalade.hu

Egy új kutatás szerint a nők 74%-a a munkahét első napján öltözik fel a legelegánsabban a munkahelyére. A felmérés szerint „elegáns ruháikban megnyerőbbnek, sikeresebbnek érzik magukat a nők, készen állva bármi problémára, amit feléjük sodor a hét kezdete”. Harci kedvük azonban, ahogy telik az idő, úgy kezd zuhanórepülésbe – mutat rá a kutatás. A felmérésben a nők majd háromnegyede vallotta, hogy a legcsinosabb hivatalos munkaruháját választja ki a hétfői napokra. Ám ahogy telnek-múlnak a napok, úgy lesz számunkra egyre kevésbé fontos a „snájdig” megjelenés. Kedden a hölgyeknek már csak 69%-a öltözik ki, bár a nagy részük elismeri, hogy az előző nappal összehasonlítva messze kevesebb energiát fektet a sminkjének és a divatos frizurájának előállításába. Szerdán már kevesebb, mint a fele veszi a fáradtságot hogy kirittyentse magát, sőt, 65%-uk magassarkú cipőt sem hajlandó felvenni. Csütörtök egyenlő „kis-hétvége”: újra felébred a nők igényessége, legtöbbjük már előző este kikészíti a másnapi ruháját, és ismét előkerül a rúzs, alapozó és szempillaspirál a fürdőszobában. Pénteken a legtöbb munkahelyen már lehet egy kicsit lazulni, a hölgyek is szívesebben vesznek fel az irodába egy kényelmesebb farmernadrágot. Az esti programra felkészülve azért a negyedük váltásruhát visz be a munkahelyére, és amint ötöt üt az óra, Hamupipőkéhez hasonló varázslatos változáson mennek keresztül.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A programról:

Címe: Paktummal a foglalkoztatásért, - fenntartható szolgáltatásfejlesztés és partnerség építés a Vasi Hegyháton

Azonosítója: TÁMOP-1.4.5-12/1-2012-0015 az

Megvalósítási időszak: 2013. február 1.-2014. július 31.

73.755.000Ft

Sajtóközlemény

Konzorciumi partnerek:

REGIONÁLIS HUMÁN INNOVÁCIÓ Képzési Közhasznú Nonprofit Kft.

 Vasvár Város Önkormányzata

TrophyResort Nyrt.

Lorry GM Kft.

 Edicus Kft.

 

A projekt keretei között 27 fő támogatott foglalkoztatására kerül sor, a főpályázónál és konzorciumi partnereinél.

 

Munkatársak elérhetősége:

 

Szabó Orsolya (RHI) projektmenedzser

Telefon: +36309317140

Email: szabo.orsolya@e-human.hu

Pogács Mónika szakmai vezető

Telefon:+36307766848

e-mail: hegyhatipaktum@gmail.com

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Projekt leírás

„Paktummal a foglalkoztatásért, - fenntartható szolgáltatásfejlesztés és partnerség építés a Vasi Hegyháton”

A Hegyháti Foglalkoztatási Paktum 2006 óta működik Vasváron és térségében. A foglalkoztatási helyzet javítását célzó tevékenységek között szerepel  sok más mellett egy, a foglalkoztatást érintő információs bázis létrehozása munkáltatók és munkavállalók számára egyaránt. A paktum fontos tevékenysége a  munkaerőpiac vállalkozói, önkormányzati, intézményi, állami és civil szférájával való együttműködés és nem utolsó sorban az álláskeresők és állást változtatni szándékozók segítése. Több pályázati szakasz zárultával most a „TÁMOP” program biztosítja 18 hónapig a paktum működését február elsejétől.

 

Öt konzorciumi partner, a főpályázó, a Regionális Humán Innováció Közhasznú Nonprofit Kft, Vasvár város Önkormányzata, a Trophy Resort Zrt, a Lorry GM Kft valamint Edicus Kft határozta el, hogy együttműködik a Hegyháti Foglalkoztatási Paktum által összeállított foglalkoztatási és munkaügyi programban a térség munkaerő-piaci helyzetének javítása céljából. A február elsején elindult és összesen18 hónapig tartó programban a konzorciumi partnerek elsősorban a foglalkoztatás területén vállaltak együttműködést a paktummal. Azaz mind az öt partner vállalta, hogy a pályázati kiírásban a kiemelt célcsoportokat figyelembe véve tervezi a jövőben a foglalkoztatás bővítését cégüknél, szervezetüknél. A projekt, remélhetőleg sikeres jövő évi zárásáig az öt konzorciumi partner összesen 27 munkavállaló foglalkoztatását vállalja egy éven át.

A huszonhét munkakereső, munkanélküli alkalmazása mellett a másfél éves projektben egy másik meghatározó elem a munkaerő-piaci szolgáltatások, információk nyújtása az érdeklődők számára. De álláskeresési- és pályaorientációs tanácsadások, állásklubok szervezése is szerepel a tervekben.

A paktum honlap továbbfejlesztésével a szolgáltatások jelentős része interneten keresztül még inkább elérhetővé válik, bár az internetes paktum felület már eddig is népszerű volt az álláskeresők és állásváltoztatók körében gyakorlatias és informatív hírfelülete miatt.

A programban összesen 60 fő számára lesz lehetőség egyéni élethelyzetük segítésére  fejlesztési tervek készítésével, amennyiben együttműködési megállapodást kötnek a paktum programmal.

A projekt képzési elemeket is kínál a résztvevőknek. Például 120 órás betanító képzések is a tervek között szerepelnek motivációs és általános kompetenciafejlesztő modulokkal.

Kilenc érdeklődő számára turisztikai termék-menedzseri, tíz főnek felszolgálói értékesítői, három álláskereső számára településüzemeltetői, öt munkanélkülinek pedig munkába helyező betanított képzéseket biztosít a projekt. A hallgatók a kurzusok alatt képzési-, és útiköltség támogatást is kapnak.

A célkitűzések között szerepel nem csak a munkanélküliek alkalmazotti státuszba segítése, hanem önfoglalkoztatóvá válásuk elősegítése is. Ennek céljából például  80 órás képzést kínál a projekt majd 15 érdeklődő számára, elsősorban a térség belső erőforrásaira alapozott kézmű- és kisipari termék előállításhoz-, illetve egészségturizmussal összefüggő szolgáltatások nyújtásához kapcsolódva. A remények szerint az önfoglalkoztatói képzést kapott munkanélküliek közül legalább öten a folytatásban saját lábra tudnak állni, vállalkozók lesznek a helyi termék-előállító vagy turisztikai vállalkozói szegmensben a Hegyháton.

A paktummal partnerségben álló, munkaerő-piaci szolgáltatásokat nyújtó szervezetek számára is szerepel a pályázatban képzési elem: 3x1 napos tréningeket is kínál a projekt számukra, melynek legfőbb célja a szolgáltatásnyújtás összehangolása, a partnerek motivációs bázisának erősítése. Ebbe a képzési programba a tervek szerint tíz szervezet kaphat hasznos információkat a munkaerő-piaci munkához.

A célcsoport foglalkoztatásában közreműködő partnerszervezetek, konzorcium partnerek számára szervezetfejlesztési tanácsadás is a pályázat része, melynek kiemelt területe a hátrányos helyzetű munkavállalók beillesztésének segítése, az elsődleges munkaerőpiacra visszasegítésük zökkenőmentessé tétele.

A paktum-partnerségben részt vevő állami szereplőkkel együttműködve a Hegyháti Paktum  alternatív térségi közlekedési koncepció és rendszer-terv kidolgozását és tesztelését is tervezi innovatív kísérletként.

A munkanélküliek munkaerő-piaci segítése mellett a munkáltatók térségbe vonzását is célul tűzte a paktum-pályázati koncepció. Ennek érdekében például vállalkozásbarát önkormányzati működéssel összefüggő közösségi kampányok szervezése, érték alapú gazdaságfejlesztési kezdeményezések helyi bemutatása is szerepel a tervezett tevékenységek között, két alkalommal.

A paktum pályázat a térségi pályaorientációt is fókuszba helyezi. Iskolák számára  pályaorientációs mintaprogramok kidolgozását vállalta a szakmai stáb, öt alkalommal a gyakorlatban is kipróbálva az elméletben kidolgozott programokat.

A másfél éves időszakban a tervek szerint három alkalommal rendeznek a szakemberek foglalkoztatási szakmai konferenciát, tapasztalatátadó rendezvényt. Két alkalommal foglalkoztatási fórum és térségi erőforrás-vásár megrendezése is szerepel a tervezett tevékenységek között az állandó, havonta megrendezendő állásklubok mellett.

A program nyitott. Munkanélküliek és a vállalkozói, önkormányzati, munkaadói, civil szféra szakembereinek, érdeklődőinek jelentkezésére, érdeklődésére is számítanak a szervezők a Hegyhátról, Dél-Vas megyéből.

 

„Paktummal a foglalkoztatásért, - fenntartható szolgáltatásfejlesztés és partnerség építés a Vasi Hegyháton”

Konkrét megvalósítási időszak: 2013. február 1.-2014. július 31.

Elnyert támogatás: 73 755 000 Ft

 

Konzorciumi partnerek:

•          Reginonális Humán Innováció Közhasznú Nonprofit Kft.

•          Vasvár Város Önkormányzata

•          Trophy Resort Zrt

•          Lorry GM Kft.

•          Edicus Kft.

 

Hálózati egyeztetésen, tapasztalatcserén vett részt a Hegyháti Foglalkoztatási Paktum szakmai stábja (fotó – neve: paktum_egyeztetes)

Hálózati egyeztető találkozót tartott februárban a Hegyháti Foglalkoztatási Paktum szakmai teamje a Rekord Hálózat, az RHI és BFH közreműködő szervezetek munkatársaival. A találkozón összefoglalták a résztvevők a paktum projektekkel kapcsolatos közös tennivalókat, valamint szakmai konzultációban egyeztették a már eddig megszerzett, a TÁMOP programmal kapcsolatos projekt tapasztalatokat, hiszen van olyan, a Rekord Hálózati Együttműködés hatókörébe tartozó paktum, mely már január 1-én elkezdte működését. Így, az egy hónapos tapasztalatok, elsősorban a projektindító adminisztrációs alapok, a hiánypótlások tapasztalatainak közös megbeszélése is hasznosnak bizonyult a munkáját február 1-én megkezdő hegyháti paktum-programnak is.

 

Találkozott a Hegyháti Foglalkoztatási Paktum működtetésére összeállt konzorcium (fotó – neve: konzorciumi_tagegyeztetes)

Konzorciumi egyeztetésen találkoztak február első hetében Vasváron, a városháza nagytermében a konzorciumi partnerek. A Hegyháti Foglakoztatási Paktum 18 hónapos működtetésében, a közös együttműködésben partnerséget vállalt főpályázó, a Regionális Humán Innováció Közhasznú Nonprofit Kft mellett a fórumon ott volt Vasvár  Önkormányzata képviseletében a város polgármestere, a Trophy Resort Zrt képviselője, a Lorry GM Kft ügyvezetője, valamint Edicus Kft vezetője. A konzorciumi partnerek elsősorban a foglalkoztatás területén érintettek a paktum munkában. Azaz azt vállalták: a pályázati kiírásban kiemelt célcsoportokat figyelembe véve tervezik a jövőben foglalkoztatás bővítését cégüknél, szervezetüknél. A program, remélhetőleg sikeres jövő évi zárásáig az öt konzorciumi partner összesen 27 munkavállaló foglalkoztatását vállalja. Az első egyezetésen az alkalmazások feltételeiről, az adminisztrációs eljárások pontos menetéről, a felvételekhez rendelt képzések tudnivalóiról és a paktum projekt foglalkoztatási elemeken kívüli programjairól, a többi közt a tervezett állásbörzékről, partnerség építő találkozókról, a turisztikát és innovációt mint foglakoztatási elemet a fókuszba vonó lakossági kampányokról is hallhattak.

 

Állásklubok

 

•          Fiatal Álláskeresők Klubja

A programra egyre több fiatal látogat, az újságból vagy egymástól értesülve a speciálisan a korosztályuknak szóló állásklubról. Így volt ez a február 13-án, a Nagy Gáspár Kulturális Központban megrendezett összejövetelen is.

A fiatalok számára előkészített állásklubos találkozásokban az a jó, hogy ez jó alkalom tényleg egyfajta ismerkedésre, információcserére, bemutatkozásra, tapasztalatok közös megosztására, amiből mindenki tanulhat. Szervező és klubtag egyaránt. Minden ilyen találkozó a klub gazdáinak újabb inspirációkat ad, melyik munkáltatót is kérdezzék a fiatalok bemutatkozása után, lehetséges álláshelyekről, rendelkezésre álló kompetenciákat kínálva azokra. A klubba ellátogató fiataloknak is van alkalmuk magukról beszélni, így tényleg egyfajta asszimiláló folyamattal összegzi, hogy hol tart most és merre menne. A fiatalok egymástól új ötleteket is kapnak. A cél, és ezt nem győzzük hangsúlyozni, hogy közös erővel minél előbb elhelyezkedhessenek a munkát keresők. Akár a segítségünkkel, akár a klubban kapott inspirációval, információval önállóan is.

A Fiatal álláskeresők Klubját a Foglalkoztatási Paktum a Nagy Gáspár Kulturális Központtal közösen működteti.

Legközelebbi találkozó: március 13.- án, szerdán, 10-12.00 óra között Vasváron a Nagy Gáspár Kulturális Központ előterében.

 

•          Álláskereső klub

Ezt a klubot, kivétel nélkül minden korosztálynak kínáljuk, akár munkanélküli, akár állást változtatni szándékozó. A cél a tudásmegosztás és a Hegyháti Foglakoztatási Paktum adatbázisába való jelentkezés. Legutóbb február 20-án szerveztünk klubtalálkozót, ahova folyamatosan érkeztek az érdeklődők. Többségük azért jött, hogy multinacionális nagyvállalatokhoz töltsön ki jelentkezési lapot, de volt köztük olyan, akit képzés érdekelt vagy egyszerűen csak a Foglalkoztatási Paktum adatbázisába szeretett volna feliratkozni.

A klubtalálkozókon a munkainformációk mellett kézzelfogható, konkrét lehetőségként továbbra is kínáljuk, hogy 4 multinacionális megyei nagyvállalathoz szóló jelentkezési lapokat helyben adunk és a kitöltés után a foglakoztatási paktum munkatársai a jelentkezők adatlapjait eljuttatják a nagyvállalatokhoz, akik többször visszajelezték, hogy számukra nagyon hatékony és jó ez az együttműködés. Már több, a klubban jelentkezés lapot kitöltő érdeklődő is így tudott elhelyezkedni a vállalatoknál, elsősorban Szombathelyen.

Legközelebbi találkozó: március 20., szerda 10-12 óra között Vasváron a Nagy Gáspár Kulturális Központ előterében

 

A Hegyháti Foglalkoztatási Paktum hasznos információi álláskeresők, munkát változtatni akarók számára:

Közfoglalkoztatási program-kulturális területre

A Nemzeti Közművelődési és Közgyűjteményi Intézet kulturális közfoglalkoztatási programot indít sikeres központi, kormányzati pályázati támogatás esetén. A program április 1-től indul és 2014. március végéig tart. A cél az önkormányzatok által ellátandó kulturális, közgyűjteményi feladatokhoz a hiányzó személyi feltételek biztosítása – átmenetileg – közfoglalkoztatottak alkalmazásával. A programokban önkormányzatok, azok intézményei, színterei, önállóan működő művelődési házak, civil szervezetek, civil- illetve egyházi fenntartású kulturális intézmények vehetnek részt. A program keretében foglalkoztatottak bérét és annak járulékait a Magyar Állam a Nemzeti Foglalkoztatási Alapon keresztül 100 %-os mértékben biztosítja.

A kulturális- illetve közösségi munkát végző közfoglalkoztatott lehet olyan, a településen élő, regisztrált álláskereső, aki lehetőség szerint minimum középfokú végzettséggel, valamint alapszintű számítógépes ismeretekkel rendelkezik.

Képességei és szándékai szerint alkalmas és elhivatott a közösségek és rászorulók érdekében végzendő munkára, illetve a kulturális intézményben, civil szervezetben ellátandó feladatokra.

A cél az önkormányzatok által ellátandó kulturális, közgyűjteményi feladatokhoz a hiányzó személyi feltételek biztosítása – átmenetileg – közfoglalkoztatottak alkalmazásával.

Az előregisztrációt február közepéig várták a projektbeadók, de amennyiben a központi, országos pályázatukat támogatja a minisztérium, érdemes lesz utólag is csatlakozni az április elsején induló kulturális közmunka-programhoz. További részletek a programról:

http://www.mmikl.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=451:egyuettmkoedesi-felhivas-kulturalis-koezfoglalkoztatasi-programban-valo-reszvetelre&catid=31:-foig&Itemid=122

 

A Hegyháti Foglalkoztatási Paktum kiemelt ajánlata:

Az alábbiakat ajánljuk szíves figyelmükbe!

Lelkes, megbízható, kézműves tevékenységeket kedvelők jelentkezését várják a szervezők. A március közepén induló képzés célja, a kihalóban lévő kézműves mesterségek ápolása, továbbörökítése. A pályázati forrásból megvalósuló, ingyenes OKJ-s képzésre azok jelentkezésére számítanak a szervezők, akik a Vasi Hegyhát kistérségben élnek és:

         tartósan munkanélküliek,

         vagy 25 év alatti pályakezdő fiatalok

         vagy GYES-ről, GYEDről visszaérkező kismamák

         vagy rehabilitációs járadékban részesülők

         vagy megváltozott munkaképességűek

.

 A képzésből néhány modul:

- Népi kézműves OKJ-s tanfolyam

- Kézműves technikák alkalmazása

- Kommunikáció

- Néprajz

- Helyi termék előállítás, értékesítés

- Falusi turizmus, vendéglátás

- Program és rendezvényszervezés

 

A végzettséget megszerzők számára a későbbiekben foglalkoztatási lehetőségek is nyílhatnak a Hegyhát turisztikai programjaiban.

Jelentkezni a Hegyháti Foglalkoztatási Paktum munkatársánál lehet a 06/30/7766848-os telefonszámon vagy a  paktum@vasihegyhat.hu email címen. Jelentkezni, bővebb felvilágosítást kapni személyesen is lehet a vasvári Nagy Gáspár Kulturális Központban március 13-án és 20-án 10-12.00 óráig tartó Állásklubokon.

 

112- híváskezelőket toboroznak Vas megyéből- a Hegyháti Foglalkoztatási Paktum információi álláskeresőknek, állást változtatni akaróknak

Híváskezelők jelentkezését, elő-regisztrációját várják Dél-Vasból, így Körmendről és a Hegyhát térségéből is. Az ORFK a tervek szerint Hívásfogadó Központot hoz létre Vasban, amely országosan egységesen végezi a jövőben a segélykérések központi fogadását és szükség szerinti kezelését. A Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja az Országos Rendőr-főkapitányság felkérésére előzetes regisztrációt végez a híváskezelő munkakör iránt érdeklődőknek. A híváskezelő állások betöltésének feltételei: minimum középfokú iskolai végzettség, egészségügyi alkalmasság, a magyar nyelv kifogástalan ismerete, jó kommunikációs készség, stressz tűrő képesség, szabálykövetés. Előnyt jelent a jelentkezőknek az alapszintű számítógépes tudás és idegen nyelvek ismerete. Megváltozott munkaképességűek jelentkezésére is számítanak, ha az előzőekben felsorolt feltételeknek megfelelnek. A híváskezelők 3 x 8 órás, váltott műszakban dolgoznak majd a Hívásfogadó Központban. Az elő-regisztrációt az érdeklődők a www.nyugatrmk.hu/112segely  web címen illetve a körmendi, vasvári, szentgotthárdi járási munkaügyi kirendeltségeken tehetik meg.

 

Állásajánló:

Biztonsági őr végzettségű szakembert, férfi munkaerőt keres egy munkáltató a Foglalkoztatási Paktum segítségével. Jelentkezni, érdeklődi a  36-30-7766848-os telefonszámon vagy a paktum állásbörzéin lehet. Szakemberek, férfi és női biztonsági őrök jelentkezését egész Dél-Vas megyéből is várjuk, mert a munkáltató a Hegyháton kívül megyei és országos munkamegbízásokkal is rendelkezik, adatbázisába érdemes jelentkezni a szakmával rendelkezőknek.

 

Ezért megyünk külföldre dolgozni

Forrás: Pénzcentrum.hu

Egyre több fiatal érzi azt, hogy muszáj külföldön munkát vállalni, és nem karriert építeni mennek másik országba dolgozni: nyelvtudás ismeretében a diplomások és szakképzettek körében nagy az elvándorlás. Korábban többen voltak azok, akik a külföldi munkában a kihívást és a karrierépítést helyezték előtérbe. Most kilátástalanabb helyzetűekkel lehet találkozni. Sok példa van arra is, hogy egy mikroközösségből megy ki valaki külföldre, majd követik őt a családi-baráti körből. A külföldi munkavállalás még mindig elsősorban a fiatalabb korosztályt érdekli, mert családdal nehezebb egy ilyen "kalandot" bevállalni. A szellemi foglalkozásúak körében elsősorban a mérnökök, IT szakemberek, sok nyelven beszélő ügyfélszolgálatosok a keresettek - ők még akár ebben a nehéz gazdasági helyzetben is jó munkát tudnak találni külföldön. Jól képzett, nyelvet beszélő szakmunkásra is még mindig szükség van, elsősorban a fa-, fém-, könnyű- és élelmiszeriparban.

 

London: az ötödik legnagyobb magyar város a világon

Nem tudni pontosan mennyi külföldön a magyar munkavállaló – hangzott el a napokban, a Duna Televízió összeállításában. Például, óvatos becsléssel is százötven- kétszázezer a Nagy-Britanniában élő magyarok száma, London immár az ötödik legnagyobb magyar népességű város a világon. Az adatok most azt mutatják, hogy utóbbi években majdnem megduplázódott azoknak a száma, akik hazánk helyett valamelyik másik uniós tagországban keresik boldogulásukat. Az összeállítás emlékeztet: a kilencvenes évek elején hasonlóan megugrott a Németországban bevándorlóként megjelenő magyarok száma, majd nagy volt a visszaáramlás is.

 

Hiányos nyelvtudás

Forrás: pénzcentrum.hu (IDE grafikon – neve: nyelvtudas)

A legfrissebb adatok szerint a magyar álláskeresőknek mindössze egyharmada beszél valamilyen idegen nyelven, miközben a hirdetések közel felében szerepel elvárásként nyelvtudás. A leggyakrabban beszélt nyelv természetesen az angol: az összes önéletrajz 16 százalékában szerepel, a németet pedig az álláskeresők tizede beszéli valamilyen szinten. Az olyan nyelveket, mint a francia, spanyol vagy olasz, már csak az álláskeresők kevesebb, mint 1 százaléka jelölte meg. A határon túli magyarok nyelvtudása is számít, hiszen például a román az önéletrajzok 1,2 százalékban szerepel - derül ki a Workania internetes állásportál adatbázisába feltöltött adatokból.

Az angolt alapfokon beszélik a legtöbben (9%), miközben haladó szinten 6%, aktívan 1,2% beszéli. Az álláskeresők 0,2%-a jelölte meg azt, hogy akár tolmácsolni vagy fordítani is tudna, anyanyelvi szinten már csak 0,1% vállalja. A legjobban az angolt a 25 év alattiak beszélik: 46 százalékuk ebből a korosztályból jelölte nyelvtudásként.

A némettel rosszabbul állnak a jelentkezők: alapfokon 7 százalékuk, középszinten 2,8 százalékuk, aktívan már csak 1 százalékuk beszéli. Legmagasabb szinten már csak 0,1 százaléka az álláskeresőknek ismeri a nyelvet.

Az elmúlt egy évben azonban - igaz csak kis számban - megjelentek a munkaerőpiacon olyan álláskeresők is, akik latin, finn, észt, héber, japán vagy portugál nyelven is beszélnek.

Ami pedig a feltöltött állásajánlatokat illeti: 56 százalékban semmilyen idegen nyelvtudás sem szerepel elvárásként. Az angolt leggyakrabban - a hirdetések 21 százalékban - középfokon kérik, felsőfokú angol százból öt állásnál szerepel. Az alapfokú tudás nem nagyon érdekli a munkaadókat, hiszen csupán 0,6 százalékban jelölték meg, még ennél is gyakrabban (0,8 százalékban) tolmácsolási szinten kérik.

 

Emelkedett a női foglalkoztatottság

Magyarországon 2012-ben 60 ezerrel, 1,8 millióra emelkedett a 15-64 év közötti női foglalkoztatottak száma, amivel sikerült elérni a húsz évvel korábbi szintet – mondta Szalai Piroska, a Nemzetgazdasági Minisztérium, a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztosa egy konferencián.

Az Európai Regionális Szervezet „Nők a nemzetgazdaságban” címmel megrendezett konferenciáján tartott előadásában a miniszteri biztos kifejtette: 2012 volt az első olyan év, amikor a szociálpolitikai és egyéb változások következtében "nem csak a legmagasabb GDP termelőképességgel bíró" munkavállalók tudtak bent maradni a foglalkoztatási piacon. A miniszteri biztos hangsúlyozta: reményei szerint 2013 januárjában beindult munkahelyvédelmi akcióterv tíz pontja közül három a női foglalkoztatottak 30 százalékát érinteni fogja. A 25 év alatti, az 55 év feletti, valamint a 3 vagy több gyermekes nők foglalkoztatását segítik adókönnyítésekkel.

Az Európai Unióban a 15 és 64 év közötti nők 58,5 százaléka, míg Magyarországon 50,6 százaléka dolgozott munkavállalóként 2011-ben. A regisztrált női munkanélküliek rátája az EU-ban 6,4 százalék volt,  Magyarországon pedig 6,3 százalék, viszont a gazdaságilag inaktívak között már jelentős a különbség, mert az EU 35,1 százalékával szemben a magyarországi nők 43,2 százaléka tartozik ebbe a csoportba.

Szalai Piroska úgy fogalmazott: a hangsúlyok eltolódtak, a családok számára a biztonság sokkal fontosabbá vált, mint 2008 előtt, sokkal kockázatosabbnak érzik a családok, ha csak az egyik felnőttnek van munkája.

 

Mennyire lehet kreatív egy álláskereső? Önéletrajzok egykor és ma

Forrás: közrádió

Egyesek szerint a papíralapú önéletrajzok ideje lejárt, ám nem árt vigyázni, a szélsőségesen kreatív megoldások legalább annyira riasztóak lehetnek, mint amennyire figyelemfelkeltőek.

Sok tévhit él az állásokra pályázók között, tuti tippek, önéletrajz-formulák keringenek, de ezek nagy része valójában semmit sem ér. Sikeres lehet ugyanakkor egy webes szakmai profil, vagy egy videós bemutatkozás, ha szeretnénk megszerezni egy-egy pozíciót. Léteznek amerikai típusú, funkcionális, hagyományos és kreatív önéletrajzok is. Egyes vélemények szerint ugyanakkor a papíralapúak ideje lejárt, a cégvezetőket és a HR tanácsadókat meg kell lepni, ki kell tűnni a sablonos megoldások közül, a meghökkentő ötleteket azonban nem biztos, hogy mindenhol szívesen fogadják.

A szélsőségekkel vigyázni kell, mert „öngól” lehet a vége – mondta a közrádióban a szakértő.

A ’90-es évek elején a munkavállalók még kézzel írt, novellaszerű, anonim pályázatokat írtak, ezeket a táblázatos, amerikai típusú önéletrajzok követték. Utóbbiak legnagyobb hibája, hogy a számos adat között elvész az emberi személyiség, sokszor nem hiteles, csúsztatások vannak benne, és nem derül ki, milyen ember az adott jelentkező. Ezért jelenik meg egyre inkább egy új profilépítési technika, amely fotókkal, videókkal ad lehetőséget arra, hogy jobban be tudjanak mutatkozni a pályázók. A digitális szakmai profilból kiderül, milyen tervei, motivációi vannak a jelentkezőnek, beszélhet a saját preferenciáiról, megmutathatja, milyen ember valójában. Ez persze természetesen csak egy eszköz, valaki professzionális módon, operatőrrel készíti el saját bemutatkozó videóját, de olyan is van, aki kreatívan egy mini filmmel oldja meg a feladatot.

A személyes találkozó természetesen továbbra is az egyik legfontosabb eleme az álláskeresésnek, itt mindig önmagunkat kell adni, hitelesnek kell lenni. Ha a választott cégnek nem ránk van szüksége, az előbb-utóbb úgyis kiderül, ám minél később, annál kínosabb mindkét fél számára.  

Az újszerű eszközöket érdemes kipróbálni, általuk könnyebb meggyőzni a munkáltatót, hogy miért vagyunk egyéniek, miért érdemes bennünket választani a számos jelentkező közül. A webes szakmai profilokra is szükség van, hiszen nem tudnak mindent elmesélni az emberről az önéletrajzokra írt sorok és szavak, ezért ez egy remek kiegészítő lehetőség. A kettő kombinációja lehet a legjobb megoldás, amely nyomán esélyt kaphatunk bemutatkozni.

 

„Dolgozó mami”

Rendkívüli blogot ajánlok a figyelmébe: aki internet közelben van, érdemes rákattintania!

A http://dolgozomami.hu oldalt Repka Ágnes jegyzi, a bemutatkozásában kiemeli, hogy több mint 10 éve foglalkozik emberi erőforrás menedzsmenttel: toborzással, kiválasztással, munkaerő-közvetítéssel, fejvadászattal, személyzetfejlesztéssel, tréningekkel, munkajogi kérdésekkel. Több ezer állásinterjút vezetettm, számtalanszor megtapasztalva, mi vezethet sikerre az álláskeresés során. Tapasztalatamra alapozva évek óta tart különböző tréningeket, előadásokat, szimulált állásinterjúkat. Mindig is érdekelte a nők helyzete a munkaerőpiacon, a női karrier titka, az esélyek egyenlősége vagy inkább egyenlőtlensége, ám amióta anya lett, mindez többszörösen felerősödött. Nap, mint nap látja, hogy mekkora dilemma előtt áll egy fiatal, vagy már nem is annyira fiatal nő, amikor az élete egyik legszebb teendője, a gyermekvállalás-gyereknevelés és az állása biztonsága között habozik, olyan választás elé állítva, ami nem szabadna, hogy előforduljon.

Tanácsaival, tapasztalataival segíteni szeretne minden nőnek, aki boldog anyuka és elégedett, megbecsült munkaerő szeretne egyszerre lenni. A „dolgozó mami” blogban szakmai jellegű bejegyzéseket, és személyesebb témákat is talál az olvasó.

A weblap mindenkinek szól, aki dolgozó kismama, aki gyermekével otthon lévő kismama, de nem szeretné, ha elfelejtené a munkáltatója, és a kollégái. S szól annak, aki gyermeke mellől újra visszatérne dolgozni korábbi munkahelyére, vagy állást keres. S azoknak is, akik már dolgoznak, és néha tényleg azon törik a fejüket, hogy mások hogyan képesek permanensen mosolyogva dolgozni és gyereket nevelni, oviba, bölcsibe, iskolába szaladni, tökéletes házi tündérként bevásárolni, főzni, mosni, takarítani…

 

Nem elég elkötelezettek a fiatalok

Hiányzik a munkahelyek iránti elkötelezettség a fiatal alkalmazottakból - derült ki egy felmérésből. A munkavállalók legfőképpen a munkahelyi nyomást érzik, ami hosszú távú megtartási és menedzsment problémákat okoz a vállalatok és az országok számára. A munkahelyi nyomás érzékelése a magyar piacon sajátos képet mutat, és világszinten hazánkban az egyik legalacsonyabb a munkavállalók elkötelezettsége - állapította meg a GfK Nemzetközi Alkalmazotti Elkötelezettség felmérése. A munkaerőpiac a kiábrándult 18-29 évesek, és az idősebb, valószínűleg inkább beletörődő társaik között polarizálódik. A 29 évesnél fiatalabbaknak csak a 21 százaléka erősen elkötelezett a munkaadója felé, szemben a hatvanas éveikben járó dolgozók 31 százalékával. Ez a különbség a fiatalabbak és az idősebbek között világszerte több problémát is okoz: megosztott munkahelyek jönnek létre, sértődés alakul ki a generációk között, továbbá akadályozza a fiatal, jól képzett tehetségek toborzását, megtartását és motiválását.

 

Mik a legjobb és a legrosszabb szakmák?

Forrás: Jobline

Az Egyesült Államok Munkaügyi Statisztikai Hivatalának felmérése a fizikai megterhelést, a munkakörülményeket, és persze a fizetést vizsgálta. Eszerint, a legjobb online munkavállalónak lenni. A második legjobb munka a matematikusé, a harmadik helyen a kockázatlebírálóé, a feladata, hogy elemzi a balesetek, halál, betegségek, lopás, vagy természeti katasztrófák valószínűségét. A legrosszabb munka pedig a rakodó munkásé, mert komoly fizikai megterheléssel jár, sokszor veszélyes körülmények között dolgoznak, és a fizetés sem túl magas. Második a legrosszabbak között a favágó, harmadik pedig a tetőfedő – legalábbis az amerikaiak szerint.

 

Külföldi minta: így segít Svédország az állástalan fiatalokon

A mediterrán EU-tagországokba küldené munkanélküli fiataljait Svédország.

Forrás: Világgazdaság

Egy svéd foglalkoztatási portál a mediterrán EU-tagországokba küldené a munkanélküli fiatalokat. Igaz, Görögországban és Spanyolországban hatalmas méreteket öltött az elmúlt időszakban a munkanélküliség, a 25 év alatti állástalanok mintegy kétszer annyian vannak, mint az északi államban. A felajánlott munkakörök olyan főként szállodai állások, amelyek svéd turisták kiszolgálását érintik. Svédországban a 25 éven aluliak munkanélküliségi aránya éppen meghaladja az uniós átlagot, miután megközelíti a 24 százalékot, azonban jelentősen elmarad a jóval 50 százalék feletti rátát „produkáló” Görögország és Spanyolország mutatóitól.

 

Mi alapján dönt a munkáltató?

Szerző: Jobline

Egy friss felmérésben összegyűjtötték a legnépszerűbb kérdéseket az állásinterjúkról. A legnépszerűbb 50-nek semmi köze sem volt a munkához. A Glassdoor karrieroldal összegyűjtötte a 285 000 legnépszerűbb kérdést az állásinterjúkról. Az összesítés alapján elmondható, hogy a munkaadók hobbik, sőt, horoszkópok alapján is döntenek, hiszen az első 50-be olyan kérdések kerültek be, mint a "Mi a csillagjegye?", "Mi a kedvenc weboldala?", "Mi volt a legutolsó könyv, amit olvasott?".

Lauren Rivera egyetemi professzor szerint a munkaerő kiválasztása nagyon hasonlít a párválasztási, illetve barátkozási gyakorlatra. Véleménye szerint fontos, hogy a befutó jelölt illeszkedjen a cég arculatába, és megtalálja a közös hangot a kollégáival.

A cikk azonban hozzáteszi, nagy hiba lenne, ha csak hasonló gondolkozású embereket vennének fel egy vállalathoz, sokszor ugyanis egy teljesen más látásmód hiányzik a sikerhez, vagy az, hogy valaki megkérdőjelezze az aktuális irányt.

 

A nyerő: a rózsaszín ing!

Forrás: Pénzcentrum.hu

Amikor hétfő reggel bemegyünk dolgozni, érdemes megfigyelnünk, milyen inget viselnek férfi kollégáink! Kevesen gondolnák, hogy a rózsaszín lehet az igazi nyertes. Friss kutatások szerint azok a férfiak, akik rózsaszín inget viselnek munkahelyükön, többet keresnek és képzettebbek, mint azok, akik a olyan hagyományos színeket választanak, mint a fehér, vagy a kék. Amerikai kutatók azt is megállapították, hogy a pink inget viselő férfiak nagyobb valószínűséggel kapnak bókokat a női kollégáktól, sőt, magabiztosabban viselkednek az irodában. A pénz nyelvére lefordítva ez azt jelenti, hogy a rózsaszín ing éves szinten akár 300 ezer forinttal magasabb fizetéssel is járhat. A felmérés azt is kimutatta, hogy azok, akik zöld tónusú ruhákat hordanak, gyakrabban késnek el munkahelyükről, a fehér ingesek viszont kimondottan pontosnak mondhatók. Ha előléptetést szeretnénk kiharcolni, érdemes beszerezni egy-két lila inget.

 

A Hegyháti Foglalkoztatási Paktum Irodája

Postacím: 9800-Vasvár, Petőfi u. 4.

Telefon: +36-30-7766848

               +36-94-573-077

e-mail: paktum@vasihegyhat.hu, hegyhatipaktum@gmail.com

Ajánljuk figyelmükbe a Hegyháti Foglalkoztatási Paktum honlapját, amelyen naprakészen frissülő, hasznos információkat találhatnak, sok más mellett állásokkal kapcsolatban is.

web: www.paktum.vasihegyhat.hu

Híreink

Kanyarogjunk lefelé a Duna-deltába, ahol megannyi élmény és kincs vár felfedezésre! 

Transdanube Travel Stories projekt, mely az Interreg Duna Transznacionális program keretében kerül finanszírozásra a hónap végén véget ér. Számos nagyszerű eredményt tud felmutatni a projekt, izgalmas és érdekes kincseket rejt magában.

Transdanube Travel Stories - egy folyó, hat történet

Ismerje meg a projekt eredményeit!

Fedezd fel Velo Martini kerékpáros zarándok útvonalát!

Fedezd fel Velo Martini kerékpáros zarándok-útvonalat! 🍀💚 Egy kis ízelítő abból, mi vár rád, ha végigjárod az utat! 🎬 https://youtu.be/4LtfP-RSQIs